Dobrodošli!

Blog je namenjen predstavitvi matičnih celic, ki jih sodobna medicina uspešno uporablja za zdravljenje vse večjega števila bolezni.

Direktne povezave:

Matične celice iz popkovnične krvi

Matične celice iz mlečnih zob

petek, 28. september 2012

Matične celice in poškodba hrbtenjače


Animacija prikazuje matične celice novorojenčka pri poškodbi hrbtenjače




Medtem ko smo v preteklosti govorili o raziskavah, kjer se matične celice iz popkovnične krvi uporabljajo za zdravljenje poškodb hrbtenjače, nova animacija prikazuje kaj navdihuje raziskovalce pri tem kako lahko matične celice pomagajo v procesu zdravljenja. 

Laboratorijske in klinične raziskave se ukvarjajo s tem kako lahko matične celice iz popkovnične krvi pomagajo pri zdravljenju poškodb hrbtenjače.

Nedavno je bila opravljena raziskava, kjer so uporabljali embrionalne matične celice za zdravljenje poškodb hrbtenjače. Težava z embrionalnimi matičnimi celicami pa je ta, da je njihovo pridobivanje moralno sporno - kar seveda ne velja za lastne matične celice iz popkovnične krvi. 

Novorojenčkove lastne matične celice niso "embrionalne matične celice" in niso sporne.



Obstajajo pa še najmanj štiri aktivne klinične raziskave, ki uporabljajo prav embrionalne matične celice kot možnost pri zdravljenju poškodb hrbtenjače. Veliko več jih proučuje druge izvore odraslih matičnih celic za potencialne terapije pri poškodbi hrbtenjače in prav tako pri drugih poškodbah kot so nepravilnosti v delovanju srca, levkemiji, kapi in diabetesu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar